• Svenska
  • Norsk Bokmål
  • English
  • Dansk
  • Deutsch
  • Suomi

Varastoautomaattien pakkaus ja kuljetus

Oletko siirtämässä varastoautomaattia? On useita asioita, jotka on suunniteltava ja otettava huomioon, jotta varsinainen kuljetus onnistuisi ja jotta laite ei vahingoittuisi. Laitetoimittajasi saattaa tarjota pakkaus- ja kuljetuspalveluja, mutta jos näin ei ole tai jos haluat tehdä sen itse – täältä löydät kaikki tarvitsemasi tiedot!

Varastoautomaatin osat kuljetuksen aikana

Varastoautomaattien pakattaessa ja kuljetettaessa on viisi tai kuusi pääkomponenttia:

• Hissikorin aukko
• Levyt / paneelit
• Ulosvedin (itse varasto)
• Tolpat/pylväät
• Hyllyt
• Muut komponentit

Jos haluat vain tietää, kuinka paljon tilaa purettu varastoautomaatti vie suunnilleen neliömetreinä tai lattiametreinä, voit selata yhteenvetoon.

Varastoautomaatin avaus

Kun varastoautomaatin aukkoa puretaan, käytetään joko pitkiä levyjen/ paneelien kuormalavoja tai varastoautomaatin aukko säilytetään rakenteessa.
Kardex-varastoautomaatissa siirrettäessä hissin aukko pidetään yleensä rakenteessa. Näin tehdään, koska se vähentää purku- ja kokoonpanotöitä, mutta ennen kaikkea siksi, että Kardex-tuotteiden kannalta se on turvallisempi tapa kuljettaa aukkoa, joka sisältää monia kriittisiä komponentteja. Jos varastoautomaatin aukko kuljetetaan kokonaisena, se on sekä sidottava (karkea strapex- tai teräsvanne) että ruuvattava kiinni kuormalavaan, jolla se kuljetetaan.
Varastoautomaatin avaamista varten tarkoitettu kuormalava
Varastoautomaatin avaamista varten suositellaan erityistä kuormalavaa, jonka leveys on koneen leveys x 1 200 mm.
mm. Lavan bruttopaino on enintään 400 kg, mutta on tärkeää, että lava on vahvistettu ja kestää nostamisen lyhyeltä puolelta pitkällä haarukalla taipumatta tai murtumatta.
Jos varastoautomaatin aukko asennetaan alaspäin levyille, riittää kuormalava, jonka koko on 0,5 koneen leveydestä x 800 mm.
Riippumatta siitä, toimitetaanko varastoautomaatin aukko koottuna vai purettuna, aukkoa varten tarvitaan 1 paketti varastoautomaattia kohti.
Pall för hissautomatens öppning

Levyt / paneelit

Varastoautomaatin ulkokuori on hyvin samanlainen toimittajasta riippumatta – se koostuu levyistä / paneeleista koostuvasta verhoilusta. Levyt/paneelit suojaavat konetta ja sen sisällä olevia tavaroita, minkä lisäksi levyt eivät ole osina kovin herkkiä – ne ovat yksinkertaisia levyjä. Levyt/paneelit voidaan sitoa kuormalavalle karkealla nauhalla tai teräsvanteella.
Lava varastoautomaatin levyjä / paneeleita varten
Varastoautomaatin levyjen/paneelien kuljetukseen suositellaan tavallista pitkää lavaa, jonka mitat ovat esim. 2400 mm x 800 mm – ei ole väliä, jos levyt ovat pidempiä kuin lava. Itse kuormalavan lisäksi voi olla hyvä rakentaa kuormalavalle seisomapalkit, joiden avulla levyt voidaan asettaa seisomaan – tämä vähentää riskiä siitä, että levyjen näkyviin jäävät sivut naarmuuntuvat. Jos haluat sen sijaan asettaa lakanat kuormalavalle, pehmeää muovia suositellaan käytettäväksi kunkin lakanan välissä.
Varastoautomaatissa olevat levyt vaativat 1 paketin, jos varastoautomaatti on enintään 8 metriä, 2 pakettia, jos pystynosto on yli 8 metriä, ja 3 pakettia, jos varastoautomaatti on yli 12 metriä.
Pall för plåtar till hissautomat

Ulosvedin

Pystysuoran varastoautomaatin nostin on luonnollisesti tärkeä osa, jota on käsiteltävä huolellisesti kuljetuksen aikana. Itse ulosvedin on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen ja kevytrakenteinen, joten sitä on helppo siirtää ja käsitellä, toisin kuin täyttä aukkoa tai erilaisia levyjä.
Varastoautomaatin nostimen kuormalava
Varastoautomaattien nostimen kuljetukseen suositellaan erityistä lavaa, joka on mitoitettu koneen leveyden x nostimen syvyyden mukaan. Jos et pysty mittaamaan ulosvedon leveyttä, voit olettaa leveyden olevan 1 200 – 1 300 mm. Ulosvedin on tällöin käärittävä paksuun muoviin suojapakkaukseksi.
Varastoautomaatin nostimessa oleva ulosvedin vaatii 1 pakkauksen.

Tolpat/pylväät

Varastoautomaatin tolpat tai pylväät voidaan verrata varastoautomaatin luurankoon – varsinaiseen rakenteeseen, joka muodostaa varastoautomaatin. Toimittajasta riippuen se näyttää erilaiselta – joko se on tavallinen teräspylväs, joka on rakennettu hissikoneen jokaiseen kulmaan, tai se on haarapylväs, joka muistuttaa kuormalavahyllyjä. Tolpat/pylväät ovat yleensä raskaita ja kestäviä.
Kuormalava varastoautomaatin tolppia / pylväitä varten
Riippumatta siitä, onko varastoautomaatti rakennettu pylväillä vai tolpilla, niitä voidaan kuljettaa EU:n vakiolavoilla niiden kestävän rakenteen ansiosta.
Pylväisiin tarvitaan 1 EU-lava, jos varastoautomaatin pituus on enintään 8 metriä, ja 2 EU-lavaa, jos varastoautomaatin pituus on yli 8 m. Lava, jossa on pylväitä, on kooltaan n. 3 000 mm x 800 mm. Pylväät sidotaan karkealla strapexilla tai teräsvanteella.
Päätyihin tarvitaan 4 EU-lavaa, jos varastoautomaatin korkeus on enintään 8 metriä, 8 EU-lavaa, jos varastoautomaatin korkeus on yli 8 m. Yhtä päätypakettia varten tarvitaan 2 EU-lavaa, paketti on koneen leveys x 800 mm.
Pylväät sidotaan karkealla strapexilla tai teräsvanteella.

Hyllyt

Varastoautomaatin hyllyt ovat osa, joka vie eniten tilaa kuljetuksen aikana. Hyllyt painavat kukin 30-80 kiloa riippuen niiden leveydestä ja vahvuudesta. Varastoautomaatissa on yleensä 30-60 hyllyä, mutta korkeissa varastoautomaatissa voi olla jopa 100 hyllyä. Jokaisen hyllyn väliin suositellaan asetettavaksi petauspeitteitä, rimoja tai harkkoja – näin estetään hyllyjen taipuminen tai vaurioituminen.
Varastoautomaattien hyllyjen kuormalava
Hyllyjen kokoonpanosta riippuen EU:n kuormalavalle mahtuu 10-20 hyllyä. Yleissääntönä voidaan sanoa, että jos hyllyt ovat yli 3 500 mm leveitä, voit kuormata 10-15 hyllyä EU-lavaa kohti. Jos hyllyjen leveys on alle 3 500 mm, voit kuormata 15 – 20 hyllyä EU-lavaa kohti.
Kukin pakkaus on tällöin koneen hyllyleveys x n. 900 mm. Varastoautomaatissa, jossa on 60 hyllyä, joiden leveys on esimerkiksi 3 000 mm, on 3 pakettia, joiden mitat ovat 3 000 x 900 mm.

Muut komponentit

Se, mikä luokitellaan muiksi komponenteiksi, kun varastoautomaatti puretaan ja kuormalavalle asetetaan, voi vaihdella, mutta kaikki “muut” komponentit eivät vaadi erityispakkausta. Kaapelit, sähkökomponentit, ohutlevykulmat ja pleksit ovat osia, joita varten tarvitaan 2-4 EU-lavaa yhtä varastoautomaattia kohden.

Yhteenveto

Alla on karkea arvio puretun pystysuoran varastoautomaatin tarvitsemien pakkausten määrästä, pakkausten koosta ja kuljetus-/varastointivaatimuksista.
Esimerkki koskee automaattivarastoa, jonka mitat ovat 3500 mm x 7950 mm x 3400 mm (leveys x korkeus x syvyys) ja jossa on 60 hyllyä.

 

KomponenttiPakkausten määräKoko / pakkausArvioitu paino / pakkaus
Varastoautomaatin aukko13 500 mm x 1 250 mm500 kg
Levyt13 400 mm x 800 mm1 500 kg
Ulosvedin3 100 mm x 1 200 mm500 kg
Tolpat / Pylväät13 100 mm x 800 mm1 000 kg
Hyllyt33 100 mm x 900 mm 1 200 kg
Muut komponentit41 200 mm x 800 mm300 kg

 

Edellä mainitun varastoautomaatin tehokas pakkaus mahdollistaa sen kuljettamisen vientiperävaunussa (pituus 13,6 m), tai jos haluat olla varman päälle, kuorma-autossa perävaunun kanssa (7,2 m + 12 m).
Jos tästä oppaasta huolimatta koet tarvitsevasi apua varastoautomaattisi lähettämiseen, pakkaamiseen, ostamiseen tai myymiseen, voit ottaa meihin yhteyttä sivuston alareunassa olevan lomakkeen kautta.

Lue lisää oppaita samassa kategoriassa
Ympäristö

Käytetyt varastoautomaatit - paremman ympäristön puolesta

Hyvin huollettu ja ylläpidetty varastokaruselli tai varastoautomaatti voi helposti olla toiminnassa 20, 30 tai jopa 40 vuotta. Usein yritykset eivät ole tietoisia siitä, että varastoautomaatiota voi myydä käytettynä ja siksi lähettävätkin usein täysin toimiva koneita romutettavaksi. Kun metallilevyä valmistetaan tonnin verran, syntyy noin 2 tonnin verran hiilidioksidipäästöjä; ostamalla käytettyä varstoautomaatiota säästät rahaa – ja ympäristöä!

Autamme sinua mielellämme, kun haluat myydä käytetyt karusellivarastosi ja varastohissisi. Tämän lisäksi tarjoamme sinulle hyväkuntoisia käytettyjä laitteita kohtuulliseen hintaan. Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai soita meille!

Begagnad lagerautomation - för en bättre miljöpåverkan
Relevator miljöbil